Het ijskruid of ijsplantje is een plant uit de familie AIzoaceae. De plant dankt zijn naam aan glasachtige blaasjes die op de stengels en bladeren van het plantje zitten.
Onder de blaasjes bevinden zich klieren die natriumcarbonaat uitscheiden. Daarom wordt de plant ook sodaplant genoemd. De bladeren smaken licht zoutig.
IJskruid houdt van warmte en zon. Sterker nog: hoe warmer, hoe beter ijskruid smaakt. Niet heel gek dus dat ijskruid van het zuidelijk halfrond komt, met name Zuid- en Zuidwest-Afrika. Inmiddels is het ook dichterbij huis te vinden, in het Middellandse Zeegebied en op de Canarische eilanden.
De bladgroente smaakt net zo mooi als het eruit ziet. Kristalachtige druppeltjes op het blad zien eruit als bevroren ochtenddauw. De smaak is ziltig en komt in de buurt van zeekraal.
IJskruid kan je zowel rauw als gekookt eten. Als je ijskruid roerbakt of blancheert lijkt de smaak op asperges. ijskruid is heerlijk te combineren met schaal-en schelpdieren. Daarnaast is het ook ideale smaakmaker voor sauzen, dressings in combinatie met citrusvruchten.
Bewaar ijskruid koel (niet te droog!) in de gesloten plastic verpakking tot de THT-datum aangeeft.