Truffels zijn zwammen die onder de grond groeien. Met speciaal getrainde honden worden de truffels opgespeurd. De truffel is geliefd om de heerlijke smaak en geur. Doordat de oogst zo lastig is zijn ze vrij prijzig en daarom extra bijzonder om vers te gebruiken.
Er zijn veel verschillende truffels die meestal seizoensgebonden zijn. De wintertruffels zijn het lekkerst, maar daar moet het wel winter voor zijn. De herfsttruffel is wel mooi van kleur en vorm en zorgt daardoor voor een echte versbeleving. Maar de smaak is soms wat flauw. Meestal wordt deze truffel gebruikt in combinatie met truffelolie om de smaak te versterken.
Truffels worden veelal rauw gebruikt door ze over een gerecht heen te raspen. Er zijn tal van toepassingen zoals over pizza, omelet of pasta. De truffel kan ook in sauzen verwerkt worden, maar daarvoor zijn wintertruffels of gedroogde truffels beter voor geschikt.
De truffel even afborstelen met een licht vochtig doekje of tandenborstel. Wel goed laten drogen voor gebruik. Maak de truffel zelf nooit nat!
Een kleine truffel, tussen de 20 en 30 gram, is al genoeg om 8 omeletten, pizza’s of borden pasta’s te bereiden.
We kunnen de truffel niet snijden en doen ons best zo dicht mogelijk bij je bestelde gewicht in de buurt te komen. We leveren altijd minimaal je bestelde gewicht en met een beetje geluk krijg je veel meer dan je betaald hebt.
De truffel is ongeveer 4 dagen te bewaren, daarna neemt de smaak af. Bewaar hem in de koelkast. Tip: Veel producten nemen de smaak en geur van truffel snel over. Bewaar de truffel bijvoorbeeld een dag in een kartonnen eierdoos en de eieren gaan naar truffel smaken. Rijst gaat naar truffel smaken door het samen met truffel in een weckpot te bewaren.