Amalfi citroenen en normale citroenen komen veel overeen, maar er zijn een paar verschillen:
- Amalfi citroenen zijn onbehandeld (niet gewaxt)
- De schil van de amalfi citroen is dikker
- Amalfi citroenen zijn zoeter en minder bitter
- Amalfi citroenen zijn vaak groter
Het sap van de Amalfi smaakt hetzelfde als een gewone citroen. Maar Amalfi wordt juist gebruikt vanwege de eetbare schil. De schil van de Amalfi citroen is zoeter en minder bitter dan die van een gewone citroen. Daarom is deze citroen het hoofdingrediënt in limoncello en veel citroenlimonades.
Een amalfi citroen zeer slecht houdbaar. Je dient ze ten alle tijde in de koelkast te bewaren. Maar zelfs in de koelkast zijn ze maar 3 dagen houdbaar. Dat komt omdat ze onbehandeld zijn en geen waxlaag hebben. Bovendien hebben ze vaak een steeltje hebben met stekeltjes waarmee ze elkaar kunnen prikken. Door die prikplekken slaat bederf snel toe. Het advies is om de citroenen dus direct, en anders zeer spoedig te verwerken.