Krieltjes zijn kleine aardappeltjes tot ongeveer 30 mm groot. Deze krieltjes zijn niet geschrapt. Dat kun je zelf nog doen, maar dat hoeft niet.
Als je met schil en al bakt, heb je meer smaak, een lekkere bite en bovendien een mooi kleurcontrast wat er smakeljik uitziet.
Het verschil is met voorgekookte krieltjes is dat dit echte krielaardappeltjes zijn. De meeste voorbewerkte krieltjes zijn tegenwoordig kleine blokjes van grote aardappels die rond geschrapt zijn. Die zijn veel goedkoper, maar smaken naar niets. Echte krieltjes zijn lekkerder en bovendien gezonder. Want door de vaste structuur absorberen ze minder boter of olie.
Krieltjes hebben een fijne smaak. De schil heeft ook een sterke, lekkere smaak. Laat de schil dus vooral lekker zitten.
Je versterkt de smaak door de krieltjes lekker te kruiden en met grof zeezout.
Krieltjes met schil zijn heerlijk uit de oven met wat knoflook en rozemarijn. Je kunt krieltjes ook bakken in de pan. Ongeschrapte krieltjes kun je ook gewoon koken, in zo'n 15 minuten zijn ze perfect gekookt.
Zo bak je de allerlekkerste krieltjes:
1. Kook de krieltjes voor
Om te zorgen dat aardappels van binnen zacht op je bord belanden is het belangrijk om ze voor te koken. Was de krieltjes goed schoon en halveer ze. Kook ze dan ongeveer 8 minuten in water. De aardappels zijn klaar als je er met een vork in kunt prikken.
2. Breng de olie op smaak
Kruiden geven smaak aan je aardappeltjes, maar als ze verbranden geven ze een bittere smaak af. Verwarm daarom eerst een hoeveel olijfolie in de pan en voeg hieraan je favoriete kruiden toe (knoflook, uitje en deze Italiaanse kruiden). Laat het geheel trekken. Zeef hierna de kruiden uit de olie en houd de olie apart.
3. Kruid de krieltjes
Giet het water van de aardappels af en doe de zojuist gekookte aardappels in een mengkom. Voeg versgemalen zout en peper toe. Schud de aardappels in de kom, zodat de buitenkant van de aardappel zacht wordt.
4. Bak ze knapperig
Bak de aardappels nu in een verwarmde pan, in je zelfgemaakte kruidenolie. De aardappels zijn al gaar. Laat het deksel er daarom af. Als de aardappels een bruin korstje gaan krijgen, voeg je de gefilterde kruiden weer toe en bak je ze nog even mee tot alle krieltjes lekker krokant zijn.
Op een donkere, koele plaats zijn de krieltjes een week te bewaren. Gewoon in de papieren zak laten zitten.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.be.
Kies uit het grootste assortiment van de specialist. Stel zelf je pakket samen met alles wat je lekker vindt in elk gewenste aantal of gewicht.
Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Wil je meer informatie over ons of onze producten?
Neem contact op met Groentebroer.be, wij staan je graag te woord.
Klik hier voor onze contactinformatie.