Sperziebonen, ook wel slabonen of prinsessenbonen genoemd, zijn de bekende lichtgroene bonen met een typische zoete bonensmaak.
De bonen in de supermarkt hebben vaak dikke, taaie draden en dat eet niet fijn. Hoe meer draad, hoe langer de boon houdbaar is, want de draden vormen het skelet van de boon. Zo kan de supermarkt ze dagenlang zonder derving bewaren. Dus weinig kosten en veel verdienen.
Onze bonen zijn dagelijks vers en daarom kunnen werken wij nog met ouderwetse rassen met veel smaak, maar weinig tot geen draad.
Alleen aan de buitenkant zit een draad (daarmee wordt de boon gevoed tijdens de groei) en die verwijder je heel simpel tijdens het schoonmaken.
Bonen zijn echte zomergroenten. Ze gedijen goed bij warm en droog weer en houden van ouderwetse, droge Hollandse zomers. Dat is ook de reden dat bonen steeds vaker uit Frankrijk, Spanje of nog verder weg komen, want de zomers in Nederland worden steeds wisselvalliger.
Vlak voor en tijdens de oogst kan de boon geen regen verdragen. Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.
Dit verschijnsel doet zich eigenlijk alleen voor bij bonen uit eigen land en dan vooral ook de ouderwetse rassen.
Bonen uit het buitenland hebben hier bijna geen last van, dus dit probleem doet zich eigenlijk alleen in de zomer voor.
Was de sperziebonen goed en verwijder de puntjes. Trek met het verwijderen van de punten ook eventueel aanwezige harde draard langs de buitenkant van de boon mee af. Breek de sperziebonen in tweeën.
Je kunt sperziebonen koken, roerbakken en stoven.
Deze bonen kun je het beste in de koelkast bewaren. Laat ze maar gewoon in het dichte zakje zitten. Zo blijven ze nog ongeveer 5 dagen goed.