Tamarinde zijn de peulen van de tamarindeboom en worden ook wel Indische dadel of tamarindo genoemd. De peulen hebben een vrij harde schil, die gevuld is met een soort pasta waarin de zaden liggen. De pasta, asem of asam genoemd, is zoet en plakkerig en wordt gebruikt als lekkere smaakmaker door bijvoorbeeld curry.
Rijpe tamarinde heeft een zoete, bloemige smaak. Hoe rijper de tamarinde, hoe zoeter! Het vruchtvlees in de tamarinde is plakkerig, zoals de binnenkant van een dadel.
Om tamarinde te gebruiken moet je de peulen openmaken en de schil verwijderen. Laat het pasta-achtige vruchtvlees losweken in kokend water. De pasta is erg plakkerig en komt anders niet los van de peul. Vervolgens kun je de pasta met een zeef tot mooi egale substantie maken. Tamarinde wordt in sauzen gebruikt, zoals worcestersaus. Je kunt haar ook gebruiken als smaakmaker in desserts, taart of linzenschotels.
Bewaar tamarinde in de koelkast. Daar blijven de peulen wel 4-6 weken goed.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.be.
Kies uit het grootste assortiment van de specialist. Stel zelf je pakket samen met alles wat je lekker vindt in elk gewenste aantal of gewicht.
Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.