Guanabana, ook wel zuurzak of soursop genoemd, is een grote, donkergroene vrucht met een stekelige schil. Het vruchtvlees van de guanabana is wit, sappig en heeft een zoetzure smaak. De vrucht heeft vrij grote zwarte pitten.
De zuurzak wordt vooral gegeten vanwege haar gezonde werking. Vaak wordt de vrucht gepureerd of ingevroren. Eenmaal goed rijp is de smaak ook top.
Het rijpen is erg lastig. Zie het kopje 'Hoe bewaar je Guanabana?'
Deze vrucht heeft een zoetzure smaak. De vrucht wordt door mensen omschreven als een combinatie van aardbei en ananas, maar dan meer romig zoals bijvoorbeeld een banaan of cherimoya ook een zekere romigheid heeft.
Om te beginnen snijd je de vrucht verticaal door de helft. Vervolgens snijd je de vrucht in plakjes of je lepelt het vruchtvlees uit. De schil en de grote zwarte pitten zijn niet eetbaar.
Omdat de vrucht lastig te rijpen is, wordt de zuurzak meestal vrij hard verwerkt. Veel mensen gebruiken deze vrucht vanwege de gezondheid en pureren haar door een smoothie.
Als je de vrucht goed rijp is, kun je het vruchtvlees ook van de schil lepelen.
Guanabana is een hele lastige vrucht om te leveren. De vrucht wordt per luchtvracht opgestuurd, want de reis per boot is sowieso te lang. Hoe rijp de vrucht aankomt, verschilt per keer. Soms zijn de vruchten nog niet rijp genoeg om te plukken en dan wordt de levering uitgesteld. De communicatie met de tropen verloopt altijd lastig en we kunnen ook niet echt op de informatie die de boer geeft vertrouwen.
Bij deze vrucht kan het zijn dat de levering één of meerdere dagen later plaatsvindt omdat de guanabana nog niet bij ons binnen is.
Ons advies is de vrucht eigenlijk niet te bewaren.
De vrucht komt zo rijp als mogelijk binnen. Vooral omdat de vrucht medicinaal gebruikt wordt, pureren veel van onze klanten het vruchtvlees. Dan is het niet erg dat de vrucht nog wat harder is.
Eet je de vrucht echt voor de smaak, dan moet de vrucht meestal nog even bijrijpen. We kunnen op voorhand niet zeggen hoe rijp de vrucht bij ons binnenkomt. In tegenstellen tot andere vruchten kopen wij deze vrucht niet op de veiling, maar bestellen die direct in de tropen.
De vrucht is eetbaar als de schil wat meegeeft, maar de heerlijke geur verraad dat al zonder dat je hoeft te voelen.
Het risico bestaat dat de vrucht tijdens het verder rijpen vanaf de steel zwart gaat worden door het temperatuurverschil. Narijpen vereist veel aandacht en een beetje geluk en is op eigen risico.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.be.
Kies uit het grootste assortiment van de specialist. Stel zelf je pakket samen met alles wat je lekker vindt in elk gewenste aantal of gewicht.
Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.