Zwarte bonen zijn ook wel bekend onder haar Engelse naam: Black turtlebeans. Deze kleine, pikzwarte boontjes zijn erg geliefd bij vegetariërs. Ze zijn vlezig van structuur en de zoete smaak neigt richtig champignons.
De oogsttijd van de bonen is in september. Na de oogst worden de bonen gedroogd. Gedroogd zijn ze een paar jaar houdbaar. Wel is het zo dat hoe verser de bonen zijn, hoe malser ze zijn, en hoe korter de kooktijd.
Black turtlebeans worden heel veel gebruikt in de Midden-Amerikaanse keuken. Iedereen kent Mexicaanse wraps, burrito's of taco's waar deze zwarte eiwitbommetjes in verwerkt zijn.
Wil je de bonen als vleesvervanger gebruiken? Rooster dan de bonen in de oven tot ze na twintig minuutjes openbarsten. Meng ze daarna in een keukenmachine met lekkere combinaties als; rode ui, knoflook, olie, olijven, koriander en komijnzaad. Maak het mengsel stevig met een eitje en voila; vegetarische hamburgers!